Predstavljena knjiga “Prokockani mir u Bosni” autora Kristijana Švarca Šilinga

Datum:

O knjizi s podnaslovom “Neuspjeh Evrope na Balkanu” govorili su promotori – akademik Mirko Pejanović, profesori Ivo Komšić i Husnija Kamberović

Knjiga “Prokockani mir u Bosni”, autora Kristijana Švarca Šilinga (Christian Schwarz-Schilling), bivšeg međunarodnog medijatora i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, višedecenijskog neumornog borca za pravdu i istinu, predstavljena je danas u Sarajevu.

O knjizi s podnaslovom “Neuspjeh Evrope na Balkanu” govorili su promotori – akademik Mirko Pejanović, profesori Ivo Komšić i Husnija Kamberović, te bivši ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schumunk, kao i sam autor.

Promotori su istaknuli kako se radi o autentičnom štivu i uvjerljivom svjedočenju o BiH s kraja 20. i početkom 21. stoljeća, s fokusom na dešavanja 90-tih godina te uzroke, posljedice i prirodu brutalne agresije s kojom se suočavaju bh. građani, a s druge strane na inertnost i neodlučnost međunarodne zajednice i njenih zvaničnika spram tih dešavanja.

Kako je rečeno, knjiga Švarca-Šilinga predstavlja svojevrsnu hronologiju odnosa međunarodne zajednice prema BiH, koju kroz prizmu političkih procesa donosi visokopozicionirani njemački političar, a koji je usljed neslaganja sa stavom vlastite zemlje prema BiH podnio ostavku na položaj ministra u vladi kancelara Helmuta Kola (Kohl).

Brojni nepoznati detalji

Švarc-Šiling ovom knjigom svjedoči o tome kako su politička, a ne vojna pitanja, bila ključna u sprečavanju Zapada da zaustavi agresiju na BiH, a budući da se radi i o autobiografskom djelu, on na suptilan način uspostavlja odnos vlastitog angažmana i iskustava u političkom djelovanju s općim diskursom koji je u to vrijeme određivao odnos svijeta prema našoj zemlji.

Promotori knjige, od kojih su većina aktivni akteri dešavanja i procesa koji se osvjetljavaju u knjizi, smatraju kako će ova knjiga, koja donosi brojne i nepoznate detalje o onome što se dešavalo ‘iza zatvorenih vrata’ biti nezaobilazno štivo u istraživanju politoloških, historijskih, socioloških i drugih aspekata odbrane BiH i paradigme koju ona predstavlja.

Autor piše o svojim istupima i zalaganjima, kritički se osvrće na djelovanje njemačkih političara, ali i evropskih pregovarača, a posebno prema Dejvidu Ovenu (David Owen), istovremeno, ističući zalaganje drugih pojedinaca koji su presudno utjecali na promjenu stava Zapada prema Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu izdvaja govor Elija Vizela 1993. godine na otvaranju Memorijalnog muzeja holokausta u Sjedinjenim Američkim Državama koji je, kako naglašava, bio presudan za promjenu američkog kursa prema Balkanu, ali, istovremeno, ističe i važnost Bajdenova govora, koji je 1993. upozorio kako bi Srebrenica mogla postati “Gernika”.

Razbija zablude

Švarc Šiling opisuje i kako je međunarodna zajednica reagirala na velike masakre u BiH, te podsjeća na vlastite apele za spas Srebrenice, kao i angažman oko spasa Bihaća, uključujući i brojne akcije pomoći ljudima u opkoljenom gradu.

Knjiga “Prokockani mir u Bosni” koja, kako je rečeno, razbija brojne i teške zablude, strukturirana je u više tematskih cjelina, a neke od njih su: “Pogrešne političke i vojne procjene zapadnih vlada”, “Drama na Balkanu se nastavlja istom žestinom”, “Srebrenica-najstrašniji genocid od Drugog svjetskog rata”, dok se u završnici autor fokusira na sklapanje primirja i američko vođenje mirovnih pregovora, odnosno poglavlje “Bosna danas i sutra”.

Posebno upečatljivi u tom kontekstu su autorovi citati kojima on nedvosmisleno sagledava razmjere napada na BiH i njene žitelje, ali i na paradigmu koju ona (BiH) u civilizacijskom i vrijednosnom smislu predstavlja.

Švarc Šiling kaže: “Moramo gledati istini u oči, ne radi se više o očuvanju mira, vlada rat…Još je gore, ne samo da vlada rat, vlada genocid! Ne ratuje se protiv vojnika, nego protiv žena, djece, staraca, protiv onih koji stoje kraj grobova i sahranjuju svoju rodbinu i protiv onih koji idu po vodu – na njih pucaju”.

On, između ostalog, navodi: “Ako nemate hrabrosti da u odlučujućim trenucima donesete neprijatne odluke, ta će vas tema sve više tjerati da iznalazite opravdanja zašto niste mogli donijeti te odluke, i ta opravdanja onda postaju sve apsurdnija”.

“Moraju se zaustaviti etničke, nacionalističke težnje”

Možda ova dva citata najkonkretnije svjedoče o autorovom dubokom promišljanju i sagledavanju razmjera stradanja BiH i njenih građana, za razliku od nedopustivo indolentnog odnosa Evrope i Zapada, kojima se Švarc-Šiling obraća, demistifirajući katastrofalnu pasivnost, neodlučnost, pristrasnost i lažnu neutralnost međunarodne zajednice, nespremne da djeluje u skladu s mandatom i zadatkom vlastite misije.

Uoči promocije novinarima se obratio i sam autor, prisjećajući se dešavanja koja su označili početak agresije na BiH, kao i vlastitog reagiranja na tu situaciju, a što je za epilog imalo njegovu ostavku.

Stav autora, u osvrtu na aktuelni trenutak BiH, jeste da se što prije mora okončati politička indolentnost kada se radi o njenom demokratskom razvoju, te da se, čim prije, moraju zaustaviti etničke, nacionalističke težnje koje još traju i sprečavaju razvoj moderne BiH.

Švarc Šiling u pogovoru knjige, prijevodu na bosanski jezik, navodi kako se stanovništvo BiH već neko vrijeme javno oglašava i da želi ići putem demokratije, te da to moraju shvatiti političari u Evropi i Americi.

Knjiga “Prokockani mir u Bosni” štampana je u ediciji izdavačke kuće ‘Kult B’.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Podijeli vijest:

Prijavi se

spot_imgspot_img

Popularno

Vezani članci
POVEZANE NOVOSTI

Tri tajne za dugu ljubavnu vezu

Drugi je važan faktor finansijska sigurnost, jer ljubav je...

Najljepše destinacije za krstarenje Mediteranom

Da avantura počinje slovom „M“, zvala bi se Montenegro Najlakši...

Najbolje destinacije za odmor za bicikliste ove jeseni

Iako se Majorka češće povezuje sa opuštajućim odmorom na...

Video preslatke mačke koja skače poput tigra ima 35 miliona pregleda na TikToku

"Preslatko", "Ne mogu prestati gledati", "Moje srce se upravo...