U Banovićima će se graditi najjača solarna elektrana u BiH

Datum:

U Banovićima bi početkom naredne godine trebala početi gradnja solarne elektrane jačine do deset megavata, što će biti prvi takav objekat u Tuzlanskom kantonu, ali i najjača elektrana tog tipa u Bosni i Hercegovini.

Partneri u projektu su Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići, a radovi na izgradnji solarne elektrane trebali bi trajati oko 18 mjeseci.

– Pregovori su u završnoj fazi i ostalo je da usaglasimo još dvije tačke. Očekujem da možda već naredne sedmice stavimo potpise. Općina Banovići, na području mjesne zajednice Banovići Selo, daje zemljište površine 100 hiljada metara kvadratnih, a ostatak investicije je na Elektroprivredi BiH – kazao je za Faktor načelnik Banovića Bego Gutić.

Sastanak s ministrom

Inače, projekat izgradnje fotonaponske elektrane u Banovićima i stanje u Rudniku mrkog uglja Banovići te njegovo poslovanje bile su teme razgovora federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem i Upravom banovićkog rudnika.

Načelnik Gutić informisao je ministra Džindića u kojoj je fazi realizacija projekta izgradnje fotonaponske stanice u Banovićima koja će biti prva na ovom području, saopćeno je iz Općine Banovići.

Kazao je kako se projekat realizuje zajedno sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i da je u finalnoj fazi potpisivanje ugovora.

„Ovo je pozitivna priča i Banovići mogu da budu primjer kako se u rudarskim sredinama treba razmišljati o alternativnoj proizvodnji električne energije“, kazao je ministar Džindić te dodao da je veoma bitno okretati se obnovljivim izvorima energije, ali da je energija proizvedena iz uglja i dalje ne zamjenljiva.

Podsjetimo, Općina Banovići i Elektroprivreda BiH započeli su početkom ove godine pregovore o izgradnji solarne elektrane na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na prostoru površine 100 hiljada metara kvadratnih.

Tada je rečeno kako bi izgradnjom solarne elektrane Banovići bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju).

Podrška za RMU Banovići

Načelnik Gutić i ministar Džindić su se u svom razgovoru dotakli i RMU Banovići. Imajući u vidu da se radi o rudniku od posebnog značaja za Federaciju i Elektroprivredu BiH, načelnik je zamolio resornog ministra da se nađe razumjevanja kada je u pitanju podrška ovom privrednom kolektivu, ako ništa da se bar na ravnopravan način tretira sa ostalim rudnicima u Federaciji.

Prema riječima ministra Džindića Vlada je zainteresirana da RMU  Banovići nastavi uspješno raditi, jer je on stub energetskog sektora Federacije i kao takav će se od strane Vlade i tretirati. Izrazio je svoje zadovoljsto trenutnim stanjem u Rudniku, rezultatima rada i poslovanja u tekućoj godini, o čemu je upoznat od strane Uprave.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Podijeli vijest:

Prijavi se

spot_imgspot_img

Popularno

Vezani članci
POVEZANE NOVOSTI

Ferrum Transporti

U svome dugugodišnjem poslovanju ostvarili smo značajne rezultate, te...

Vodeći proizvođač kartonske ambalaže u BiH radnicima danas isplaćuje po 1.000 KM jednokratne pomoći

Među prvim kompanijama koje su svojim radnicima podijelile jednokratnu...

Austoceste FBiH raspisale još jedan tender: Posao od 40 miliona KM

JP Autoceste FBiH danas je objavilo Poziv za dostavljane...

Na Banjalučkoj berzi promet od 1,1 milion KM

Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet...